Auto Apk

Om op een verantwoordelijke manier gebruik te kunnen maken van het wegverkeer, zijn er een aantal zaken nodig. Uiteraard dient een bestuurder van een auto in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, dat is de ene kant, maar dient ook de auto geschikt zijn om veilig aan dat verkeer te kunnen deelnemen, de andere kant.
Indien men eenmaal een rijbewijs heeft, hoeft men daar verder vrij weinig meer aan te doen, misschien wat opfriscursussen hier en daar. Een auto is echter aan slijtage onderhevig en er zal geregeld gecontroleerd moeten worden of het voertuig nog wel geschikt is de weg op te gaan. Deze terugkerende officiële controle noemen we APK, of Algemene Periodieke Keuring.

Wanneer?

Alle informatie aangaande de Apk vindt u terug op de site van het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De ontwikkeling van auto’s gaat echter in een razend tempo, vooral op het gebied van brandstof, en voorlopig is op dit moment de datum van 1 januari 2005 van belang. Voor auto’s die na deze datum voor het eerst zijn toegelaten ( zeg maar: nieuw zijn gekocht) gelden duidelijke regels, hoewel nog wel afhankelijk van het soort brandstof waarop ze rijden en het soort voertuig.
Auto’s onder de 3500 kg op benzine, alcohol en/of elektromotor krijgen hun eerste Apk na 4 jaar, dan 2x na 2 jaar en vervolgens elk jaar.
Auto’s boven de 3500 kilo moeten al na 3 jaar gekeurd worden en dan elk jaar, indien ze rijden op diesel, gas of anders.

Hoe weet ik wanneer mijn auto gekeurd moet worden?

Uiteraard kunt u dat zelf bijhouden, maar het RDW zal u op de hoogte brengen wanneer het zover is.

Waar kan ik mijn auto Apk laten keuren?

U kunt dat laten doen bij elke daarvoor gecertificeerde garage of autobedrijf.

Waar moet ik nog op letten om moeiteloos goedgekeurd te worden?

Ben er op tijd bij! Controleer regelmatig zelf op gangbare onderdelen! Laat uw auto regelmatig onderhouden!