Autobanden en camperbanden

Goede banden zijn van essentieel belang voor de veiligheid op de weg. Dit geldt voor een gewone auto, maar zeker ook voor een camper. Deze laatste is namelijk een stuk zwaarder en heeft ook hele andere rijeigenschappen. Elke garage, dus ook op onze werkplaats, zal daarom maximale aandacht besteden aan het omleggen van de juiste auto- of camperbanden.

Banden slijten

Banden vormen het contact van het voertuig met de weg en dat leidt tot slijtage. Zelfs bij langdurige stilstand is er sprake van slijtage, veroorzaakt door bijvoorbeeld uitdroging van het rubber. Het meest bekende gevolg is dat het profiel op de banden vermindert. Dit kan leiden tot een vermindering van de grip op de weg en dat weer tot ongelukken, onder andere door een langere remweg. Indien de banden niet helemaal goed om de velg heen liggen, kan dat ongelijke slijtage opleveren, waardoor zelfs de wegligging van de camper of auto zelf verandert. Het is dus van groot belang auto-, dan wel camperbanden met een goed profiel te hebben, die tevens uitgelijnd om de velg heen zitten.

Bandenspanning

Een ander belangrijk aspect bij auto- en camperbanden is de spanning. Deze is van grote invloed op het rijgedrag van auto of camper, maar ook van veiligheid, slijtage en zelfs brandstofgebruik. Hoewel de gemiddelde autobezitter denkt met een eenvoudige schop met de punt van de schoen te kunnen bepalen of de banden goed op spanning staan, ligt dit toch wel iets gecompliceerder. Zeker als we het hebben over een camper met zijn extra gewicht zal een goede monteur precies kunnen bepalen wat de juiste bandenspanning is. Dit doet hij overigens aan de hand van tabellen.

Banden zijn belangrijk, zowel voor auto als camper. Gelukkig kunt u vaak met eenvoudige middelen al zien of er nog genoeg profiel aanwezig is en of de bandenspanning goed is. Zo niet, meldt u dan meteen bij uw garage!