Camper Apk

Net als elk ander voertuig is het ook voor de camper Europees wettelijk verplicht deze te laten keuren ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De RDW of Rijksdienst voor het wegverkeer is in deze de controlerende instantie, maar voertuigen kunnen gekeurd worden door elk daarvoor gecertificeerd autobedrijf of garage.

 

Camper Apk

 

Regelgeving

Er gelden een aantal regels als het gaat om de Apk, bijvoorbeeld als het gaat om het soort voertuig, de eerste aankoopdatum en het soort brandstof. Deze bepalen wanneer de eerste keuring moet plaatsvinden en met welke frequentie daarna.
Voor een kampeervoertuig die na 1 januari 2005 is aangekocht is het gewicht van belang. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen lichter en zwaarder dan 3500 kilo (ledig gewicht, dat is zonder volledige camper inrichting) Omdat campers meestal op diesel rijden wordt de eerste Apk na 3 jaar gedaan en daarna elk jaar opnieuw. Voor oudere voertuigen en die op andere brandstof gelden net iets andere regels, maar als het goed is wordt u sowieso door het RDW netjes van te voren ingelicht indien een Apk aanstaande is.

 

Verschil tussen gewone auto en camper

Elk normaal garagebedrijf met Apk certificatie zal in staat moeten worden geacht deze op een gewone auto uit te kunnen voeren. Voor een camper Apk ligt dit echter net iets anders, want dat is een veel complexer voertuig waaraan meer eisen worden gesteld op het gebied van veiligheid en milieu. Ten eerste is daar het, zeg maar, motorisch gedeelte, Dit omhelst alles wat met de voortbeweging van de auto te maken heeft.
Daarnaast heeft een kampeerwagen ook een verblijfgedeelte met eigen vereisten en standaards. Het gaat daar vooral om camper inrichting en interieur en alle voorzieningen die te maken hebben met gas, elektriciteit en watervoorziening.
Voor een camper Apk is het belangrijk uit te kijken naar een bedrijf dat daar expliciet verstand van heeft. Op die manier kunt u erop vertrouwen veilig en milieubewust de weg op te gaan.